Waarom is het zo belangrijk om op kinderen te letten die op het internet rondsurfen, een aantal zaken uit Amerika vertellen je waarom

Ik heb al een paar artikelen ingediend over de gevaren die het internet voor kinderen inhoudt. Mijn volgende serie artikelen gaat over de verschillende burgergroepen en wetshandhavingsinstanties die werken aan het afschrikken of tegenhouden van roofdieren en het veilig houden van kinderen op het internet.

De eerste groep die ik wil behandelen is een groep die Perverse Justitie heet. Hun “bijnaam”, of wat ze ook wel bekend staat als PeeJ is. Perverted Justice is een burgergroep die is opgericht met als doel het identificeren van volwassenen die bereid zijn om seksuele ontmoetingen in de chatroom met minderjarigen te hebben. Miljoenen Amerikanen hebben deze groep in actie gezien tijdens de operatieserie “To Catch a Predator” die Dateline NBC in de lucht uitvoerde.

De mensen die deel uitmaken van Perverse Justitie zijn vrijwilligers. Deze vrijwilligers voeren steekoperaties uit, met behulp van “jonge” klinkende schermnamen. Vervolgens wachten ze in chatrooms op oudere mannen die hen benaderen. De vrijwilligers van PeeJ maken niet het eerste contact met de volwassenen, maar wachten tot ze benaderd worden.

Er zijn genoeg dingen gedaan aan de gevaren op het internet

Zodra de mannen de vrijwilliger benaderen (waarvan zij denken dat het een jong tienermeisje of jongen is), werkt de vrijwilliger aan het verkrijgen van identificerende informatie van de mannen; informatie zoals een telefoonnummer. Deze informatie wordt meestal gegeven tijdens een gesprek over het opzetten van een offline vergadering met de ervaren minderjarige. De PeeJ-vrijwilliger gebruikt dan een Reverse Look Up service om de naam te achterhalen van de persoon die eigenaar is van het telefoonnummer, en geeft de informatie door aan de wetshandhaving.

Er zijn in Amerika al meer onderzoeken naar internet en kinderen gedaan

Perverse Justitie werd in 2002 gestart door Xavier Von Erck uit Portland Oregon, die het idee kreeg na het kijken naar mannen die proberen jonge meisjes het hof te maken in chatrooms in Oregon. Von Erck zegt dat PeeJ een computerwaakhond is die nauw samenwerkt met de rechtshandhaving. Tijdens de ‘To Catch a Predator’ steken gezet door Dateline NBC, werd Perverted Justice eigenlijk tijdelijk vervangen door de rechtshandhaving, omdat een deel van de operatie werd vereist door de wet te zijn uitgevoerd door leden van de rechtshandhaving.

  • Von Erck vervolgt: “De media gebruikt graag de term burgerwacht omdat die aandacht krijgt, maar we beschouwen onszelf niet als burgerwachten. We cultiveren de samenwerking met de politie en werken binnen de wet om gerechtigheid te krijgen, niet buiten de wet om”.
  • De vrijwilligers van Perverse Justitie fungeren als lokaas in chatrooms waar vaak kinderen en minderjarigen te vinden zijn. De profielen die de vrijwilligers opstellen hebben jeugdige klinkende bijnamen en vaak foto’s van kinderen. De vrijwilligers initiĆ«ren geen contact met de mannen, maar wachten tot de mannen eerst naar hen toe komen. Ze weigeren te reageren op tips van internetgebruikers, om het risico te vermijden dat iemand de website gebruikt om wraak te nemen.