Waarom is een opstalverzekering nou zo belangrijk? Bekijk hier alle tips van 2020!

Elke keer als je het nieuws op TV bekijkt, lijkt het erop dat er weer een orkaan, een aardbeving of een zware overstroming is geweest, zodat niemand kan zeggen dat ze nooit een verzekering nodig zullen hebben. Natuurlijk als u alleen uw accommodatie huurt, dan is het type verzekering dat u nodig heeft iets anders dan dat u nodig zou hebben als u de woning daadwerkelijk in eigendom had. Met andere woorden, als huurder wilt u alleen een verzekering voor de inboedel van uw woning, maar als de woning aan u toebehoort, wilt u de woning ook daadwerkelijk verzekerd hebben. Een opstalverzekering vergelijken zonder gedoe in 2020 is dan ook zeker mogelijk.

  • Laten we eerlijk zijn; sommige mensen zullen een duur polshorloge kopen, en ze zullen het meteen verzekerd krijgen. Vrijwel iedereen verzekert zijn auto’s ook, en zelfs als het niet verplicht was, zouden de meesten dat toch doen, gewoon omdat een auto een duur goed is. Ironisch genoeg hebben veel huiseigenaren echter ofwel geen enkele huisverzekering, ofwel zijn hun huizen ondergesloten. Ja, u kunt uw hele leven gaan zonder ooit een claim te hoeven indienen, maar met dat gezegd hebbende, hebt u geen manier om te weten of of of wanneer een ramp gaat toeslaan.

opstalverzekering vergelijken

Wat dekt de opstalverzekering nou precies?

Deze verzekering dekt over het algemeen uw eigenlijke woning, samen met eventuele bijgebouwen zoals een garage, een carport, tuinhuisjes en zelfs uw serre als u die heeft. Eventuele perimeterwanden of hekken zijn ook opgenomen in de verzekeringspolissen, maar er kunnen in sommige gevallen bepaalde beperkingen zijn. Als algemene vuistregel geldt dat de huisverzekering alle “niet-roerende” goederen dekt, zoals dakpannen, vloeren, inbouwkasten, ingerichte keukens, ingerichte badkamers, enz.

  • Bij het aanvragen van een verzekering is het van cruciaal belang dat u de verzekeringsmaatschappij voorziet van een nauwkeurig cijfer met betrekking tot de waarde van uw huis, want als u ooit een claim moet indienen, zullen ze de claim baseren op het cijfer dat u hen oorspronkelijk heeft gegeven.

Genoeg dekking is het belangrijkste

Idealiter wilt u genoeg dekking om te garanderen dat u uw huis opnieuw kunt opbouwen als het ooit volledig verwoest wordt. U moet echter wel rekening houden met het feit dat het bedrag dat de verzekeringsmaatschappij uitkeert niet hetzelfde zal zijn als de wederverkoopwaarde van uw huis. Dit komt omdat zelfs als het huis zelf vernield zou worden, je nog steeds het land zou hebben waarop het stond. Met andere woorden, ze zullen alleen de kosten van het bouwen van een nieuw huis dekken, en dan alleen als je voldoende dekking hebt om het mogelijk te maken.

Bekijk de gehele polisvoorwaarden om achter de inhoud te komen

Hoewel woningverzekering en inboedelverzekering in wezen twee afzonderlijke entiteiten zijn, gaan deze twee meestal hand in hand. De gemiddelde huiseigenaar besteedt immers een fortuin aan zaken als apparaten en dergelijke. Probeer je eens voor te stellen hoeveel het zou kosten om elk item in je huis te vervangen, zelfs als je niet veel hebt.

Dus wat nu?

Hoewel je uiteindelijk voor de rest van je leven voor de woningverzekering zou kunnen betalen en nooit een claim hoeft in te dienen, kun je niet met zekerheid zeggen of je al dan niet het slachtoffer van een of andere ramp zult worden. Als je wel dekking hebt en er gaat iets mis, dan weet je dat het slechts een kwestie van tijd is voordat je weer op de been bent. Als je je huis nog niet verzekerd hebt, dan moet je er serieus over nadenken voordat het te laat is.